Seminar om propaganda og pressefrihet i Russland

Stortingets presidentskap og Stortingets presselosje markerer pressefrihetens dag 3. mai med frokostseminar på Stortinget om den frie pressens kår i Russland etter Ukrainakrigen.

Fra 0730: Oppmøte på Løvebakken
Fra 0745: Frokost i Johan Sverdrup-rommet ved lagtingssalen
08-09: Seminar i lagtingssalen

Gjester/innledere er Elena Milashina, en russisk gravejournalist som siden 1997 har jobbet i den fredsprisvinnende uavhengige avisen Novaya Gazeta. Hun er kanskje mest kjent for sine avsløringer om korrupsjon og menneskerettighetsbrudd i Nord-Kaukasus og den russiske republikken Tsjetsjenia. I februar i år meldte Novaya Gazeta at hun har blitt tvunget til å forlate Russland på grunn av trusler mot henne.

Alexander Pomazuev er en russisk advokat og del av teamet til den fengslede opposisjonslederen Aleksej Navalnyj. Teamet har vært den ledende kraften i russisk opposisjon de siste årene. Pomazuev er også en del av Navalnyjs antikorrupsjonsfond FBK, som russiske myndigheter nå kaller en ekstremistisk organisasjon. På grunn av dette ble han tvunget til å forlate Russland i fjor. Han kan ikke returnere til Russland uten å risikere fengsling.

Thomas Nilsen er redaktør i Independent Barents Observer. Med base i Kirkenes, dekker Independent Barents Observer barentsområdene og arktis. Det gjør de på både russisk og engelsk. Selv ble Thomas Nilsen i 2017 den første norske journalisten som ble oppført på russiske myndigheters sanksjonsliste etter Russlands annektering av Krim. Avisa har i flere år vært blokkert av russiske sensurmyndigheter, men har utviklet tekniske løsninger for å komme rundt sensuren.

Møteleder er VG-journalist Nora Thorp Bjørnstad. Hun har tidligere hatt flere perioder som Europa-korrespondent for VG i Paris og Berlin og jobber for tiden mye med utenriks og VGs dekning av Ukraina-krigen fra Oslo. Bjørnstad har bodd i Russland og snakker russisk.

Stortingspresident Masud Gharahkhani og presselosjens leder Mats Rønning åpner seminaret.

Påmelding senest fredag 29.04.2022 ved å fylle ut dette skjemaet!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s