Stortingets presseseminar 2021

Partienes kommunikasjonsrådgivere letter på sløret om strategiene i årets valgkamp. Fra venstre Jarle Roheim Håkonsen (Ap), Peder Egseth (H), Siri Giørtz (SV) og Espen Teigen (Frp). Til høyre bakhodet til Presselosjens leder Mats Rønning (NRK).

– Vi vil at dere skal se oss i kortene!

Slik åpnet Stortinges visepresident Svein Harberg (H) årets seminar for pressen på Stortinget, en årlig begivenhet som Presselosjen og Stortingets presidentskap arrangerer i fellesskap.

Dermed var tonen satt for den årlige – og gjerne muntre – dissekeringen av forholdet mellom politikerne og journalister.

– Vi vil at dere skal se oss i kortene, utfordre oss og presse oss. Slik må det være, selv om det av og til kan være utfordrende, sa Harberg, som samtidig oppfordrer pressen til å vise hensyn, særlig overfor Stortingets nye representanter.

– Det må være respekt for den jobben vi har på begge sider, sa visepresidenten.

– Politikk har alltid handlet om identitet og tilhørighet,

Nestemann opp på podiet var valgforsker Johannes Bergh, som mange journalister stiftet bekjentskap med under valgkampen. Den er nå lagt under forskernes luper i den store valgundersøkelsen for 2021. Årets valganalyse er den største noen gang, blant annet har forskerne fulgt et knippe velgere under hele valgkampen for å kunne si noe mer om hvordan velgernes adferd ble påvirket, for eksempel av medieoppslag eller FNs klimarapport som kom i starten.

– Vi følger dynamikken på en annen måte enn vi har gjort tidligere, sa Bergh.

Forskerne har allerede identifisert noen nye valgtrender:

  • Antall forhåndsstemmer ble rekordhøyt. Resultatet fra forhåndsstemmene avviker noe fra stemmegivningen på valgdagen. Spriket er størst for Sp, MDG og Frp.

– 70 prosent av MDGs stemmer var forhåndsstemmer. Frp mobiliserte mot slutten, mens MDG hadde motsatt utvikling. Forskjellen er større enn tidligere, ifølge Bergh.

  • Forskjellene mellom by og land øker. For eksempel fikk Senterpartiet 28,4 prosent av stemmene i distriktene og 5,7 prosent i byene. For Høyre er tallene 12,7 vs. 27,2, og for MDG 1,8 vs. 5,3.

– 70 prosent av MDGs stemmer var forhåndsstemmer. Frp mobiliserte mot slutten, mens MDG hadde motsatt utvikling. Forskjellen er større enn tidligere, mente Bergh.

  • En annen tydelig trend i valgkampen var klimasaken som kom som en kule i starten med FNs klimarapport. Men saken forsvant mot slutten.

– Dette slo særlig inn for MDG, mener Bergh.

Svein Harberg (H) fulgte intereressert med på valgforsker Johannes Berghs analyse av årets stortingsvalg.

«Jonas fikk ikke lov til å tenke høyt».

Partienes kommunikasjonssjefer sender ikke bare misfornøyde sms’er til journalister, men også til hverandre.

Det kom fram under utspørringen av Espen Teigen (Frp), Siri Gjørtz (SV), Peder Weidemann Egseth (H) og Jarle Roheim Håkonsen (Ap). Teigen avslørte også at han elsker å kjøre rundt i bobil.

Væpnet med en lang liste spørsmål forsøkte Presselosjens leder Mats Rønning å få partienes kommunikasjonsledere til å lette på sløret rundt deres valgkampstrategier.

– Var SV virkelig interessert i å gå i regjering, spurte han Siri Gjørtz.

– Vi gikk inn med hud og hår. At vi skulle forlate regjeringsforhandlingene i Hurdal var ikke en planlagt strategi, var svaret.

Rønning vendte seg deretter til Håkonsen.

– Var dere trygge på at dere ville få SV med, eller var det strategiske hensyn som lå bak å hele tiden snakke om en Ap/Sp/SV-regjering?

– Det var vel begge deler. Men det var jo best for oss å bare si plan A og unngå «hvisomatte»-debatter. Jonas fikk ikke lov til å tenke høyt, svarte Håkonsen. 

Lars Nehru Sand og Martin Kolberg (Ap).

– Dere journalister beriker Stortinget og gjør oss politikere bedre

Avgått stortingsrepresentant og nyslått forfatter Martin Kolberg (Ap) var invitert til å snakke ut om både boka «Tillitsmannen» og årene på Stortinget – og ikke minst forholdet til pressen.

– Pressen er den viktigste allierte for den folkevalgte kontrollen, slo Kolberg fast.

Samtidig maner han journalister til å passe seg for anonyme kilder.

– De kan ha en helt annen hensikt enn det pressen tror, slo han fast.

Selv snakker han gjerne med journalister – og har aldri opplevd å bli feilsitert. Men for politikere av det mer sindige slaget kan et stadig økende nyhetstempo være en utfordring, erkjenner han,

– Jakten på de store overskriftene og de korte klippene kan bli for hektisk. Det gjelder å vente og ikke la seg dra inn i et tempo som ødelegger sakens realiteter, sa Kolberg, som vakte stor munterhet i salen da han fortalte om to journalister som en dag troppet opp på hans kontor uten avtale, satte seg ned og ville ha intervju.

– Da ba jeg dem om å gå ut igjen, banke på døra og spørre pent om det passet. Og det gjorde de, sa Kolberg.

Enden på visa var at de to journalistene fikk intervjuet sitt.

– Vi på Stortinget har en demokratisk plikt til å sikre en god presse, sa Kolberg.

Fra 0 til 45 på 100 år

Litt historie ble det også plass til. I år er det 100 år siden første kvinne ble valgt inn på Stortinget, og seksjonsleder Ida Berntsen fortalte om hvordan kvinneandelen på Stortinget har økt fra 0 til 45 prosent på disse 100 årene. Med andre ord har kvinneandelen økt med litt under et halvt prosentpoeng i året.

Seminaret ble rundet av med den tradisjonelle omvendte spørretimen, der politikere får anledning til å stille pressen de kritiske spørsmålene.

Hele seminaret og spørretimen kan du se her: https://www.facebook.com/LarsNehruSand/posts/10165665495375576

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s